Så lyckas du med din SEO-text

Att skriva en bra SEO-text kan kännas komplicerat. Hur lång ska texten vara? Hur många sökord ska vara med? Och kanske det viktigaste: Hur får jag min text att ranka högt? Läs vidare för att ta del av våra värdefulla tips, direkt från SEO copywritern själv!

Har du fått SEO-kramp? Här är de bästa tipsen för att skriva en riktigt bra SEO-text.

1. Sätt en intention för din SEO-text

Innan du börjar skriva din SEO-text är det viktigt att tänka igenom vad textens syfte och mål är. Syftet handlar om vilka kunder eller användare det är du vill fånga, samt vad det är de söker på för att få svar. Målet handlar om vad det är du vill att de ska göra.

Här kan du ställa följande frågeställningar:

  • Vilken fråga ska texten besvara?
  • Vad söker din målgrupp efter för att hitta svar?
  • Ska innehållet vara informativ eller säljande?
  • Borde målgruppen mötas av ett fackligt eller alldagligt språk?
  • Ska läsaren stanna på samma sida länge eller snabbt länkas vidare?

Exempelvis, detta inlägg är skapat för att besvara frågan om hur man skriver en bra SEO-text. Målet med inlägget är att stärka vårt varumärke, samt öka trygghetskänslan genom att visa och dela med oss av våra kunskaper.

2. Läs på!

Ett hett tips direkt från SEO copywritern: Läs på först, skriv sen.

Att börja skriva utan tillräcklig kunskap kan fördröja processen, och till och med få den att kännas svårare. Dessutom är det enklare att använda sina egna ord när informationen kommer direkt från huvudet.

Använd dig av ditt primära sökord och välj de topp 5 bästa sidorna som dyker upp på Googles förstasida. Läs igenom dessa samtidigt som du analyserar strukturen och identifierar fler sökord eller fraser. Genom att jämföra de bäst rankade sidorna ser du exakt vilken konkurrens som finns kring ditt sökord. Det “enda” du behöver göra nu är att skapa en SEO-text som överträffar det innehåll du precist gått igenom.

3. Strukturera ditt innehåll

Under tiden du läser på kan du anteckna stödord och viktiga punkter som du vill ha med i din egen text. När du känner dig redo och påläst kan du börja skrivandet genom att formulera huvudrubrik och underrubriker. På så vis skapar du ett flow i ditt skrivande, samtidigt som din SEO-text får en snygg struktur som är lätt att hänga med i. 

Detta bör en snyggt strukturerad SEO-text innehålla:

  • En attraktiv och lockande huvudrubrik som innehåller ditt sökord. En huvudrubrik har formateringen H1.
  • Flera underrubriker som delar upp innehållet och skapar luftighet. Dessa får gärna innehålla sökord, synonymer och sökfraser. Underrubriker har formateringen H2-H6. 
  • Korta textstycken. Ingen gillar att mötas av en textvägg! 
  • Punktlistor eller numrerade listor. Precis som vi har gjort här.

4. Använd dina sökord, fraser och synonymer försiktigt

När man ska skriva en SEO anpassad text är det lätt hänt att snöa in sig på sina sökord, särskilt i början. Att använda samma sökord och fraser för många gånger, eller “keyword stuffing” som det även kallas, kan medföra flera nackdelar för din text.

För det första blir innehållet svårläsligt och förvirrande, samtidigt som den kan ses som spam eller något oseriöst. För det andra har Googles algoritmer lärt sig att känna igen keyword stuffing, och ger hemsidor som använder sig av detta “fusk” en rejäl knuff nedåt. 

Tips från SEO copywritern: En tumregel är att en bra SEO-text bör ha en sökordsdensitet på högst 3-4%. Har du skrivit ett stycke på 100 ord ska du alltså ha med 3-4 sökord.

5. Skriv en unik text av hög kvalitet med rätt tonalitet

Om du, som ovan nämnt, fastnat i dina sökord har vi en strategi som nästan alltid fungerar. Faktum är att det i dessa tillfällen faktiskt lönar sig att tänka lite utanför SEO-boxen. Återgå till din frågeställning, eller den underrubrik du arbetar med, och försök att besvara denna på ett naturligt sätt. Plötsligt kommer du märka att sökorden fylls i av sig själv! 

En SEO-text av hög kvalitet har:

  • Minst 50% unikt innehåll
  • En tonalitet som följer företagets brand
  • Ett naturligt och lättläst flyt
  • Enkla ord och formuleringar

När texten är färdig, läs igenom ditt material och se om du uppfyllt önskad sökordsdensitet. Det är lättare att lägga till sökord på ett diskret sätt i en text som är naturlig, än att ta bort “stuffed keywords” från en text som känns pressad.

6. Stick ut och få läsaren att stanna kvar

Tillbaka till analysen av de sidor som rankade bäst. Vi har nu en högkvalitativ SEO vänlig text, vad behövs mer för att överträffa våra konkurrenter? Jämför de olika sidorna och se!

Kanske innehåller förstaplatsen tre bilder och 550 ord, och andraplatsen två bilder och 700 ord. För att öka dina chanser bör du använda minst lika många bilder, skriva 750 ord och gärna bädda in en informativ video. 

Denna faktor ger inte bara fördelar för sidans rankning, men kan även påverka besökarens beteende. När denne väl har klickat in för att läsa din text, vill vi ju gärna att hen ska stanna kvar en stund. 

Utöver listor kan du ta hjälp av exempelvis:

  • Bilder och informativ grafik. Kanske kan en del av texten bytas ut mot infographics eller tabeller?
  • GIFs och memes. Att bonda med den yngre publiken har aldrig varit enklare.
  • Knappar och interna länkar som hänvisar till en produkt, kontaktformulär, nyhetsbrev eller liknande. 
  • Textformatering. Använd fet text för att framhäva viktiga punkter i en text, eller lägg in ett inspirerande citat för att få in lite luft mellan två stycken. 
  • Exempel och tips. Ta skärmbilder av egna exempel, skapa steg-för-steg guider eller gör som vi med “tips från SEO copywritern”. 
  • Undersökning. Ta tillfället i akt och ta reda på vad dina läsare faktiskt tycker, samtidigt som de får en chans att uttrycka sin mening. 
  • Numrerade listor. Detta kan inte nämnas för många gånger. Många bra och attraktiva SEO-texter där ute, denna inkluderad, är baserade på en numrerad lista.
Gör ditt SEO-innehåll mer attraktivt genom bilder, relaterbara memes eller videos.

7. Titel, metabeskrivning, alt-text & URL

En SEO anpassad text bör alltid komma med sina fyra viktiga accessoarer; titeln, metabeskrivningen, alt-texten och URL:en.  

Titeln bör vara attraktiv och fånga uppmärksamhet, eftersom det är den som syns mest bland sökresultaten. Tänk på att inkludera sökord i titeln, och att den får vara max 60 tecken! Några bra sätt att formatera en titel på är:

  • Så lyckas du med…
  • 7 sätt att…
  • Hur du gör för att.. 
  • Det betyder…
  • Vad är…
  • Därför bör du tänka på…
  • 10 anledningar att…

Metabeskrivningen: Syns under titeln bland sökresultaten och får gärna innehålla två sökord eller fraser. Liksom titeln finns det en även här en maxgräns vad gäller antalet tecken som får användas. Håll dig till max 155 tecken, annars riskerar texten att skäras av. 

Alt-texten: Är en till synes dold resurs, som med enklare ord är den textrad som beskriver bilderna du använder. Alt-texten lägger du in när du laddar upp varje bild i ditt CMS-system eller plattform. Eftersom Google inte kan “se” bilder än, använder algoritmen sig av alt-texter för att tolka vad den specifika bilden föreställer. Alt-texten består ofta av 1-2 meningar som innehåller 1-2 sökord eller fraser.

URL: Sökordet bör alltid finnas i URL:ens sista del, även kallat “slug”. Ett bra exempel på detta är vid lokal SEO. Har du skapat en undersida om en flyttjänst i Stockholm, är ditt sökord troligtvis “flyttfirma Stockholm”.

Då kan en SEO vänlig URL se ut såhär:  https://flytthjalpen.se/flyttfirma-stockholm

På samma vis som URL:en för detta inlägg ser ut såhär: https://imbaseo.se/bra-seo-text

Behöver du hjälp med SEO eller copywriting?

Vi är experter inom den digitala marknadsföringens alla områden, och hjälper dig mer än gärna att förbättra din internetnärvaro. Oavsett om det handlar om att förse dig med mer kunskap, eller utföra arbetet åt dig. Läs mer om sökmotoroptimering, eller kontakta oss direkt via vårt formulär.

Dela gärna inlägget på sociala medier!

Facebook
Twitter
LinkedIn