Hur du ger och tar bort åtkomst i Google Analytics

Börja med att gå till Google Analytics

Det första du skall göra är att du loggar in på Google Analytics. Skriv in https://analytics.google.com i webbläsarfönstret. Du loggar in med ditt vanliga Google konto. Om du inte har ett Google konto så skapa ett. 

Logga sedan i på ditt konto

I denna första del så skriver du in dittanvändarnamn eller telefonnummer. Efter att du har tryckt på den blå knappen “Nästa” så kommer du till en liknande sida som denna där du blir ombedd att skriva in ditt lösenord för ditt Google konto. När du har gjort detta så kommer du in till Google Analytics.

Gå in på Administratörsdelen

Google Analytics administratörsdel - Imba SEO

Nu när du har kommit in till Google Analytics så behöver du leta upp knappen “Administratör” för att kunna ge en användare åtkomst. Och om du vill ta bort en åtkomst för en användare. 

Gå vidare till delen "Åtkomsthantering för egendomar"

Google Analytics åtkomsthanterare för egendomar - Imba SEO

Väl inne på “Administratör” Så ser du 3 kolumner där det står “Konto”, “Egendom” och “All webbplatsdata (eller liknande)”. Du ska titta under delen för “Egendom” och klicka på fliken “Åtkomsthantering för egendomar”, vilket öppnar upp en ny vy där du ser alla åtkomster som du har på ditt Google Analytics konto.

Ge åtkomst till ny användare för ditt Google Analytics

Google Analytics | Ge åtkomst till ny användare - Imba SEO

I denna listan ser du alla som har åtkomst till ditt Google Analytics konto. Samt att du kan se vilken form av behörighet var och en av dina användare har. Det är olika vad en användare kan göra beroende på vilken roll och behörighet dom har i ditt Google Analytics konto. För att ge åtkomst till en ny användare så klickar du på det stora blå krysset.

Välj Lägg till ny användare

Google Analytics | Lägg till användare - Imba SEO

Efter att du har klickat på det blå krysset så kommer en liten ruta upp. Välj sedan “Lägg till användare” för att kunna ge en användare åtkomst till ditt Google Analytics.

Ange e-post och behörighet för användare

Google Analytics | lägga till e-post och behörighet - Imba SEO

När du har klickat på “lägg till användare” så kommer det upp en helt ny vy. I denna vyn så skall du ange en eller flera e-postadresser samt att välja vilken behörighet användaren skall ha. Om du till exempel ska ge oss på Imba SEO åtkomst vilket är bra för till exempel din rapport så skriver du först in digital@imbaseo.se i rutan för e-postadresser. Precis vid ruta nummer 1. Efter det så väljer du vilken behörighet vi skall ha. I denna guiden har jag valt att vi skall vara “Analytiker”, detta ger oss åtkomst till att redigera “delade” tillgångar. Efter att du har valt behörighet så klickar du på knappen “Lägg till” vid nummer 3. Då kommer du tillbaka till listan för alla användare igen.

Ta bort åtkomst för användare i Google Analytics

Google Analytics | Ta bort åtkomst för användare - Imba SEO

I dom tillfällen du vill eller behöver ta bort åtkomst för en användare så klickar du på dom “tre pickarna” längst ut till höger om användaren, vid nummer 1, det kommer då upp en liten ruta. Välj sedan fliken “Ta bort åtkomst” vid nummer 2. Då kommer du till en annan vy.

Genomföra att ta bort åtkomst

Google Analytics | Genomföra att ta bort åtkomst för användare - Imba SEO

Väl i den nya vyn så ser du vilken användare du vill ta bort. Detta gör så att den användaren inte har någon som helst åtkomst till ditt Google Analytics. Klicka sedan på knappen “Ta bort”

O.B.S. Var noga med vilken användare du tar bort innan du genomför det. 

Dela gärna guiden på sociala medier

Facebook
Twitter
LinkedIn